13 сеп. 2024

Теодора Илиева

Русия изгони шестима британски дипломати за шпионска дейност


Русия изгони шестима британски дипломати за шпионска дейност

Дейностите на дипломатите заплашват сигурността на Русия и целят да помогнат Москва да загуби войната срещу Украйна, предават руските медии.

Шестима британски дипломати в Русия са обвинени в шпионаж и са им отнети дипломатическите привилегии, се казва в съобщение. Предвижда се и те да бъдат изгонени от страната.

Според ФСБ, агенцията за вътрешна сигурност, има документи които показват, че тези хора са пратени в Русия от отдел на външното министерство на Великобритания, „чиято основна задача е да предизвика стратегическа загуба за нашата страна“ и дипломатите участват в „събиране на информация и подривни дейности.“

ФСБ предупреди, че „ако подобни действия са установени сред служителите на британската дипломатическа мисия, ФСБ веднага ще изиска по-ранно прекратяване на техните мисии в Руската Федерация.“

Само два дни по-рано, САЩ и Великобритания обещаха 1.3 милиарда евро допълнителна помощ за Украйна, а Британският премиер Киър Стармър пристигна във Вашингтон за среща с президента Байдън, където ще се обсъжда и темата дали Украйна да започне да ползва американски оръжия с голям обхват на територията на Русия.

Източник: Euronews

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *