18 сеп. 2024

Теодора Илиева

Стотици членове на Хизбула са ранени от експлодиращи пейджъри


Стотици членове на Хизбула са ранени от експлодиращи пейджъри

Стотици членове на военната групировка Хизбула са ранени след като пейджърите, които ползват за комуникация, експлодират едновременно в Ливан и Сирия. Девет души са загинали, а Хизбула и Ливан обвиниха Израел за това, което изглежда като сложна отдалечена атака.

Американските власти казаха, че са уведомени от Израел за операцията след като тя е приключила, а в основата ѝ са малки количества експлозиви, които тайно са вмъкнати в пейджърите и сега са детонирани.

Израелските власти не коментират случилото се.

Сред ранените е иранският посланик в Ливан, а мистериозните експлозиви предизвикаха нарастване на напрежението между Израел и Ливан.

Пейджърите са придобити от Хизбула, след като лидерите на групировката нареждат да се спре употребата на мобилни телефони, предупреждавайки, че те могат да бъдат проследявани от израелските власти. За пейджърите се знае, че са нов модел, но не е ясно колко време са употребявани.

В 15.30 ч. местно време във вторник, пейджърите започват да се загряват и след това се взривяват. Много от ранените са членове на Хизбула, но още не е ясно дали други лица са ползвали устройствата.

Взривовете са основно в райони, където групата има силно присъствие, особено в южен Бейрут и Бека, както и в Дамаск.

Според експерти, експлозиите предполагат дългосрочно планиране на операцията, вероятно и чрез инфилтриране на веригата на доставки и компрометиране на устройствата преди да стигнат до Ливан.

 

AP News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *