23 сеп. 2024

Теодора Илиева

Албания ще създаде мюсюлманска микродържава


Албания ще създаде мюсюлманска микродържава

Албания обяви плана си да създаде „суверенна държава на ордена Бекташия“. Ако това стане, тя ще бъде най-малката държава в света, една четвърт от Ватикана.

Албания смята да направи това, за да промотира умереност, толерантност и мирно съжителство с мюсюлманите Бекташи, които живеят в страната. Предвижда се тази държава да се простира на едва 10 хектара площ, но да има собствена администрация, паспорти и граници.  Новата държава ще позволява употребата на алкохол, всеки ще може да носи каквито иска и няма да има ограничения за начина на живот, което отрязва практиките на последователите на ордена.

Целта е да се популяризира толернатната версия на исляма, с която Албания се гордее.

Говорейки пред ООН, премиерът Еди Рама напомни, че Албания спасява еврейските бежанци от нацистите през ВСВ и дава убежище на афганистанци, след като Талибаните поемат властта в Афганистан.

Последователите на ордена Бекташия представляват около 10 % от албанската мюсюлманска общност, а Албания, където живеят общо 2. 8 милиона души, е известна с религиозната си толерантност.

Орденът Бекташия произхожда от района Анатолия, днешна Турция и съществува от 13 век. Към него се причисляват елитни военни части тогава, но с времето той приема по-либерален подход към вярата, а след като придобива и политическо влияние е намален и сега негови последователи има най-вече в Албания, Косово и Северна Македония.

Орденът Бекташия официално е забраняват два пъти: през 17 век, от Османския султан Махмуд II и през 1925 г., когато основателят на Република Турция, Мустафа Кемал Ататюрк закрива всички негови структури и забранява всички клонове на исляма, които не са одобрени от Директората по религиозните дейности на страната.

Клонът на исляма, който изповядват Беташите не налага строгите правила на религиозната доктрина на исляма.

Настоящия лидер на ордена, Дервиш Баба Монди се предвижда да бъде лидерът на новата суверенна държава. Той каза, че решението за създаването ѝ го изпълва с „любов и доброта“

В интервю от 2018 г. Баба Монди казва „Да си Бекташи, значи да си човек. Ние изграждаме нашата общност на принципите на мира, любовта и взаимното уважение.“ Екип от експерти работи по законодателството, с което ще се определи статута на новата държава в рамките на Албания, а тя ще трябва да бъде официално призната и от правителството на страната.

Баба Монди изрази надежда, че САЩ и другите големи страни също ще признаят суверенитета на държавата.

„Ние сме единствените в света, които казват истината за исляма и не го смесват с политиката.“ казва още той.

Според приблизителни оценки, в света има между 7 и 20 милиона Бекташи, като около 12.5 милиона може би живеят в Турция.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *