25 сеп. 2024

Теодора Илиева

Израел свали ракети, изстреляни по Тел Авив


Израел свали ракети, изстреляни по Тел Авив

Израел свали ракети, които Хизбула изстрелва по Тел Авив.

При нарастващото напрежение и на ръба на пълномащабна война, Хизбула изстреля десетки ракети срещу Израел, включително и далекобойни, които активираха противовъздушната отбрана на Тел Авив, който се намира в централната част на страната. Ракетите са прихванати и няма данни за жертви или щети.

През нощта срещу сряда, Израел се прицелва в няколко локации на Хизбула, където се съхраняват оръжия, а по-късно властите казаха, че са идентифицирали и унищожили и сградата в южен Ливан, откъдето са изстреляни ракетите срещу Тел Авив.

По-рано тази седмица, след двудневни атаки, при които загинаха над 500 души, Израел елиминира един от командирите на Хизбула.

На въпрос за продължителността на операцията в Ливан, говорителият на израелската армия, Даниел Хагари, каза, че целта е тя да е „колкото се може по-кратка и затова атаките са интензивни.“ В същото време, добавя той, има и подготовка за продължителна кампания.

Хиляди граждани на южен Ливан трябваше да напуснат домовете си, като някои отидоха в Бейрут, а други се опитаха да излязат от страната, което предизвика хаос и задръствания по пътищата.

Напрежението между двете страни нараства през последните 11 месеца от началото на войната в Газа и пълната подкрепа на Хизбула за Хамас. Ливанската групировка редовно изстрелва ракети по сверен Израел „от солидарност“ по техни думи. Израел отговаря с все по-интензивни удари, които се прицелват в командири на Хизбула и складове за оръжие и боеприпаси. След избухването на хиляди пейджъри и други устройства в Ливан, при което бяха ранени стотици, напрежението между двете страни нарасна още повече. Темата е обект на извънредна среща на съвета за сигурност на ООН.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *