27 сеп. 2024

Теодора Илиева

Албания направи следващата стъпка към приемане в ЕС


Албания направи следващата стъпка към приемане в ЕС

Албания направи следващата стъпка, която ще помогне на страната да се доближи до приемане в ЕС.  Това са т.нар. преговори по „основни“ групи от теми, които ще се състоят на 15 октомври в Люксембург.

Според посланика на ЕС в страната, Албания има потенциал да се присъдени към Черна гора и да заеме челна позиция в преговорите. След като решението беше прието от представителите на ЕС, Силвио Гонзато каза:

„Комбинацията от политически и административен капацитет…ме кара да вярвам, че Албания има потенциала да заеме челно място. Албания няма план Б. Има ясен междупартиен консенсус за присъединяване на Албания към ЕС.“

Така, страната ще участва във втората междуправителствена конференция по преговорите, като първата се състоя през 2022 г.

Участие в тази среща означава, че Албания успява да преодолее голяма част от предизвикателствата пред членството си в блока. Това включва въвеждане на редица нови законодателни, икономически и други промени.

Албания имаше амбиция да бъде готова за приемане преди края на десетилетието, като постави приоритет на борбата с корупцията и организираната престъпност, модернизацията на здравната и образователната системи и синхронизация на външната си политика и политиката по сигурността с тази на ЕС.

Страната също работи усърдно, за да превърне столицата Тирана в регионален център за Западните Балкани. Има напредък и по отношение на правата на малцинствата, което е от изключителна важност за единодушната подкрепа на ЕС.

По-рано през септември, Албания освободи от затвора Фреди Белери, гражданин на Гърция и Албания, който като кмет на един от градовете в страната е обвинен и задържан за купуване на гласове – обвинение, което се оспорва от Атина. Счита се, че това играе роля за подкрепата на Гърция.

Албания изпревари Северна Македония по пътя си към ЕС, тъй като представителите на ЕС не успяха да постигнат съгласие относно изпълнението на нужните условия там, за да може страната да продължи към преговори за членство.

Източник: Euronews

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *