28 сеп. 2024

Теодора Илиева

Лидерът на Хизбула, Хасан Насрала, е убит при въздушен удар


Лидерът на Хизбула, Хасан Насрала, е убит при въздушен удар

Лидерът на ливанската военна групировка Хизбула, Хасан Насрала, е убит при израелски въздушен удар. Заедно с него е загинал и Али Карки, друг командир на групировката, а малко след като Израел обяви това, Хизбула потвърди събитието.

Израел нанесе най-значимия удар над групировка след месеци на размяна на удари и седмица след като започна интензивни атаки срещу Ливански обекти.

Досега Насрала е най-значимата личност, която израелските сили опитват да убият, а атаката е от петък, като е поразена щаб квартирата на Хизбула южно от Бейрут.

Представителят на израелските сили, ген. Херзи Халеви каза, че елиминацията на Насрала не е „последния инструмент в кутията“, намеквайки, че се планират още удари. Той каза още, че тази атака е резултат от много дълго планиране и подготовка.

Израел продължава с въздушните удари и в събота, а Хизбула също изстрелва немалко ракети срещу Израел. Мобилизирани са допълнителни ресурси за спаряване със ситуацията в страната.

Ситуацията в Ливан също е сложна. След въздушните удари, голяма част от южните части на Бейрут са евакуирани, а хората са подслонени във временни убежища, в обществени пространства или дори в колите си. Много хора се опитват да напуснат столицата, някои дори пеша.

Поне шестима са убити и 91 души са ранени при атаките в петък, а това е най-голямата атака за Ливан в последната година. Досега, от израелски удари са убити поне 700 души, а хиляди са напуснали домовете си.

От началото на войната в Газа, Хизбула редовно атакува северен Израел „от солидарност“ с Хамас, като Израел се въздържаше от ескалация срещу покровителстваната от Иран групировка доскоро.

Иран е основен поддръжник на обявените за терористични групи Хизбула и Хамас, а след потвърждаването на смъртта на Насрала, върховният лидер на страна каза, че е “дълг на всички мюсюлмани да застанат до хората на Ливан и Хизбула“ срещу Израел.

Северен Израел понася ежедневни удари от страна на Хизбула от почти година и там също хиляди хора се налага да напуснат домовете си, за да са в безопасност.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *