30 сеп. 2024

Теодора Илиева

Норвегия обмисля да строи ограда по границата с Русия


Норвегия обмисля да строи ограда по границата с Русия

Норвегия обмисля да построи ограда по 198-километровата граница с Русия, проект вдъхновен от съседна Финландия.

„Граничната ограда е много интерсена не само защото може да действа за отблъскване, но също защото съдържа сензори и технология, която позволява да се забелязва дали хората се движат близо до границата.“ каза правосъдният министър на страната, Емили Енгер Мел в интервю.

Според нея, правителството в момента разглежда „няколко мерки“ за подсилване на сигурността по границата с Русия в района на Арктика, като поставяне на ограда, увеличаване на броя на граничния персонал и засилване на наблюдението в пограничните зони.

За последните години през пункта Сторског, нелегално минават една шепа хора и това е единственият официален граничен пункт между двете страни.

Норвежкото правителство е готово да затвори границата с Русия, ако има промяна в сигурността.

През миналото лято, Финландия затвори 1340-километровата си граница с Русия във връзка с нарасналия брой мигранти, опитващи се да преминат, което според страната се случва умишлено с цел създаване на безредици.

За да спре нелегалните мигранти и това, което Финландия нарича „хибридна война“, страната в момента строи ограда с дължина 200 км. в отделни сектори в граничната зона.

В тази ограда има вградено оборудване за наблюдение, което е нужно, за да могат властите да реагират, в случай на опити за незаконно преминаване.

Пунктът Сторског в момента е обграден от 200-метрова, висока 3.5 метра ограда, изградена през 2016 г. след като 5000 мигранти пресичат границата малко по-рано.

Норвегия е член на НАТО и макар да не е част от ЕС, тя е част от Шенгенското пространство.

Източник: Euronews

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *