1 окт. 2024

Aleks

Денга заплашва Европа: СЗО стартира глобален план за борба с болестта


the Aedes mosquito

Само през първите осем месеца на 2024 г. са потвърдени 12,3 милиона инфекции и 6000 смъртни случая.

Във Вторник, Световната здравна организация (СЗО) стартира нов стратегически план за укрепване на глобалната готовност в отговор на болестта денга. Заболяване, което отбеляза бързо нарастване през последните години и може да се разпространи в Европа и южната част на Съединените щати.

Раман Велайудхан, директор на отдела за пренебрегвани тропически болести на СЗО, представи плана на пресконференция, като подчерта, че той не е фокусиран само върху денга, но и върху други вируси, предавани от комара Aedes, които могат да се разпространят и в нетропическите райони.

Велайудхан предупреди, че случаите на денга са се увеличили тревожно от 2021 г. насам, удвоявайки се всяка година. Към август 2024 г. са регистрирани 12,3 милиона случая и има 6000 смъртни случая, като повечето от жертвите са концентрирани в Америка. Понастоящем денга е ендемична в повече от 130 страни. Сред причините за разпространението му Велайудхан цитира неконтролираната урбанизация в райони с лоши санитарни условия. Също и въздействието на изменението на климата и международно пътуване.

Планът на СЗО има за цел да намали въздействието на тези заболявания, чрез подобряване на международната координация за борба с тях.

 

 

Източник :La Razon

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *