Най-важното от вицепрезидентския дебат Ванс-Уолц


Най-важното от вицепрезидентския дебат Ванс-Уолц

Кандидатите за вицепрезиденти, Тим Уолц и Джей Ди Ванс се срещнаха на първия си и вероятно последен дебат. Те направиха сериозна дискусия по политики, а това беше първата им среща след дебата между кандидат президентите Тръмп и Харис.

Изборите в САЩ са само след 5 седмици, а залозите станаха още по-високи след като Иран атакува Израел с ракети в нощта на дебата, както и дни след тежките последици от урагана Хелийн, който взе и жертви.

Двамата разкриха различните си политики по редица теми.

Относно Близкия изток, Уолц обеща „стабилно лидерство“, а Ванс каза, че ще „върне мира чрез сила“ .

Това беше и първата тема на дебата.

Двамата обаче по-скоро се конфронтираха относно Тръмп и Харис, а не един срещу друг, което може да се очаква, тъй като вицепрезидентите нямат самостоятелна политика, а следват тази на избрания си президент. Те обаче имат историческа роля именно в защитата на президента си.

Относно имиграцията, което е основна тема в САЩ, Ванс каза, че не мисли че Харис иска да реши проблема.

Разногласията по темата за абортите също бяха използвани, като Уолц наблегна на това, че репродуктивните права са „основни човешки права“ и не могат да бъдат определяни от география, което според него става, когато това се решава на щатско ниво. Ванс защити именно това.

В контекста на трагичните последици от урагана Хелийн, който премина през югоизточните части на страната преди дни, Ванс трябваше да обсъжда темата за климатичните промени и да заобиколи твърденията на Тръмп, че глобалното затопляне е измама.

Той изказа теза, че най-добрият метод за борба с климатичните промени е да има повече производства в САЩ, защото страната има най-енергийно чистата икономика. Твърдение, което може да се оспори, особено имайки предвид, че Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение, което цели да намали затоплянето чрез намаляване на емисиите.

Уолц обърна внимание на инвестициите на Байдън във ВЕИ, които са рекордни, но такива са и количествата произведен петрол и газ.

Двамата взаимно се обвиниха за мигрантските проблеми, като Ванс напомни, че Байдън е отменил закона за ограниченията на миграцията от времето на Тръмп, а Уолц го обвини за отказа от сделка в Сената, целяща да подсили сигурността по границата и да промени системата за даване на убежище, която сделка републиканците  отхвърлиха  под влияние на Тръмп.

Двамата също не отговориха на някои въпроси, например Ванс не отговори за позицията на Тръмп относно глобалното затопляне, а Уолц отказа да каже дали подкрепя превантивен удар на Израел срещу Иран.

Уолц допусна няколко лапсуса и си го призна, но пък успя да накара Ванс да мине в защита относно абортите,

Двамата се държаха възпитано един с друг и обсъдиха бъдещето на демокрацията, въпреки преобладаващия фокус върху вътрешни теми.

Източник: AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *