Брюксел съди Унгария заради „закона за национален суверенитет“


Брюксел съди Унгария заради „закона за национален суверенитет“

Европейската комисия предприема законови действия в съда срещу унгарския закон, който според Будапеща цели да защитава националния суверенитет на страната, но според организации по правата, е опасен инструмент за прицелване и евентуално потискане на опозицията.

Законовите действия предвиждат съдебно дело, като следваща стъпка, след като Будапеща не предприе никакви стъпки, за да промени позицията си.

Комисията не иска от съда да предприеме мерки.

„След като оценихме внимателно отговора на унгарските власти, Комисията потвърди, че повечето ни притеснения не са адресирани.“ се казва в изявление на Комисията.

В закона се предвижда разследване на хора и организации, заподозрени в подкопаване на „националния суверенитет“ и „конституционната идентичност.“

В рамките на този закон, може да се събира информация за личности и групи, които получават финансиране от чужбина и са приемани като влияещи върху демократичния дебат и електоралния процес „в интерес на друга държава“ или „чуждестранен орган“. След като приключи такова разследване, ще се публикува заключение, но не се предвиждат препоръки за промяна.

Според Премиера на Унгария, Виктор Орбан, това е нужно, за да се защити страната от политическа намеса.

Проблемът е в широките и не много ясни дефиниции и липсата на предвидено съдебно наблюдение при прилагането. Това предизвиква притеснения сред гражданското общество и независими журналисти, които се страхуват, че ще бъдат посочвани от този закон, защото отказват да следват политическата догма на Орбан и няма да могат да оспорват заключенията на закона в съда.

Европейската комисия каза, че този закон нарушава голям набор от основни ценности и законови гаранции, като принципите на демокрацията, правото на личен живот и защита на личните данни, свобода на изразяване, информация и асоциация и правото на честен процес.

Критика законът получава и от САЩ, Европейския парламент, Венецианската комисия, Амнести Интернешънал и Унгарския Хелзинкски комитет.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *