10 окт. 2024

Aleks

Хуманоидните роботи навлизат в реалния свят


two humanoid Amika robots

За роботизирането на много отрасли в промишлената индустрия се говори от много време. Роботите се развиха и излязоха от заводите. В новия дигитален свят те стават все по-достъпни за масова употреба и навлизат в реалния свят като бармани, портиери, дълбоководни водолази или като придружители на възрастни хора. Някои работят в складове и фабрики, помагайки на хората в логистиката и производството. Други дирижират оркестри и поздравяват гости на конференции.

Какво представляват хуманоидните роботи?

Хуманоидните роботи са роботи, които приличат и се държат като хора. Обикновено проектирани да имитират автентични човешки изражения, взаимодействия и движения. Тези роботи често са оборудвани с набор от камери, сензори, AI и технологии за машинно обучение.

Как се използват хуманоидните роботи днес?

Въпреки, че все повече хуманоидни роботи се въвеждат в света и оказват положително въздействие в индустрии като логистика, производство, здравеопазване и хотелиерство, тяхното използване все още е ограничено, а разходите за разработка са високи. Въпреки това се очаква секторът да расте. Пазарът на хуманоидни роботи беше оценен на 1,8 милиарда долара през 2023 г. и се прогнозира да нарасне до над 13 милиарда долара до 2028 г. Подхранването на този растеж и търсенето ще усъвършенства хуманоидни роботи с по-големи AI възможности и човешки функции, които ще могат да поемат повече задължения в сектора на услугите, образованието и здравеопазването. Какво е бъдещето им, предстои да разберем.

Компанията за AI роботика Figure и създателят на ChatGPT OpenAI се обединиха. Според сделката OpenAI вероятно ще адаптира своите GPT езикови модели, за да отговарят на нуждите на роботите на Figure.
За някои хора разпространението на тези роботи е страховито, опасно и по този начин се създава ненужна конкуренция на пазара на труда. Смята се, че потенциалните ползи като повишена ефективност и безопасност ще надделеят. Така или иначе, хуманоидните роботи са готови да се включат с помощ в ежедневните ни задължения. Ето няколко примера за най-добрите хуманоидни роботи, по пазара.

Ameca

Най-новият и най-напреднал хуманоиден робот на Engineered Arts е Ameca. Компанията го предтсви, като платформа за разработка, където могат да бъдат тествани AI и системи за машинно обучение. Роботът е оборудван със сензори, които могат да проследяват движенията в цялата стая и може да разпознава лице и гласове. Ameca естествено взаимодейства с хората и разпознава емоции и възраст. Може да предава общи изрази като учудване, изненада и жестове като прозяване и свиване на рамене.

Alter 3

Наречен Alter 3, най-новият хуманоиден робот от университета в Осака и MIXI се захранва от изкуствена невронна мрежа и има ухо за музика. По-ранни прототипи на Alter пеят в опера. Този робот има подобрени сензори и подобрена експресивна способност. Ако се чудите как се активира системата за вокализация за пеене и дали изобщо е възможно, да възможно е. През 2020 г., роботът дирижира оркестър в Новия национален театър, в Токио и участва в други изпълнения на живо.

ARMAR-6

ARMAR-6 е хуманоиден робот, разработен от изследователи от Технологичния институт Карлсруе, в Германия. Той е създаден за работа в индустриални условия. Способен да използва свредла, чукове и други инструменти, ARMAR-6 разполага и с AI технология, която му позволява да се научи как да хваща предмети и да ги предава на колегите си, хора. Той също така може да поеме задължения по поддръжката на дадено помещение, като избърсване на повърхности. Той дори има способността да поиска помощ, когато е необходимо.

Аполо

Кутиите Аполо на Apptronik са проектирани да работят в заводи и складове и могат да се разширят в индустрии като търговия на дребно и строителство. Зона на удар позволява на робота да спре движението си, когато засече близки движещи се обекти. Той е със сменяемите батерии, всяка от които издържат по четири часа. Като част от пилотна програма Apptronik си партнира с Mercedes-Benz, за да проучи как Аполо може да автоматизира различни ръчни задачи.

Атлас

Атлас е скачащ хуманоиден робот, който може да се обръща назад. Проектиран от Boston Dynamics, използва сензори за дълбочина за възприятие, в реално време и технология за предсказуем модел за управление, за подобряване на движението. Създаден с 3D отпечатани части, Атлас се използва от фирмени роботици като инструмент за изследване и проектиране, за увеличаване на човешката гъвкавост и координация. Най-новата електрическа версия на Атлас на компанията идва с голяма заявка. Роботът може да прави дори лицеви опори.

Beomni

Този робот е проектиран, за да помага на възрасти хора и хора в неравностойно положение. Beomni се управлява дистанционно от „човешки пилоти“, които носят слушалки за виртуална реалност и други устройства, докато AI помага на Beomni да учи задачи. Така един ден да може да стане автономен. През 2022 г. главният изпълнителен директор и съосновател на Beyond Imagination, Хари Клур каза пред Built In, че се надява Beomni да трансформира грижите, които възрастните хора получават, като същевременно поеме по-досадни и опасни работни места и в други индустрии. Компанията натрупа повече инерция чрез партньорства с Dreamtech и Cobotic Surgical, Inc.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *