11 окт. 2024

Теодора Илиева

Германската индустрия се притеснява от граничния контрол


Германската индустрия се притеснява от граничния контрол

Германската индустрия се притеснява, че граничният контрол, наложен скоро по всички граници на страната, ще доведе до закъснения и по-високи цени на някои продукти и бизнес организации призовават за политики, които да облекчат влиянието на проверките по границите.

Германски бизнес организации обръщат внимание на проблема и казват, че компаниите изпиват закъснения, които са особено проблематични за стоки с кратък срок на годност, включително храни.

Това обаче не е единствения въпрос. Проверките на хората също забавят придвижването и бизнесите искат те да се облекчат.

Организациите се притесняват и че това ще доведе до подобни решения в други държави в ЕС, а някои настояват да бъдат обособени „зелени ленти“ за по-бързо преминаване на транзитни товари.

Завръщането на бариерите пред свободното движение на стоки в Европа може да повлияе и върху вътрешния пазар, притесняват се някои.

Допълнителните проверки по границите бяха въведени през миналия месец, след няколко атаки с нож, извършени от членове на Ислямска Държава и са мярка, целяща да ограничи нерегулярната миграция към Германия и да спре престъпниците.

Според вътрешния министър Нанси Фезер, се работи в сътрудничество със съседните страни, за д се осигури това и да се намали влиянието върху търговията и транспорта на стоки.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *