16 окт. 2024

Теодора Илиева

Молдова започва подготовка за референдум за ЕС


Молдова започва подготовка за референдум за ЕС

В неделя, Молдова ще гласува дали приемането в ЕС да стане конституционна цел на страната. В същия ден ще се проведат и президентските избори.

Предвидени са 5.6 милиона бюлетини, които ще се разпределят между секциите в страната и в чужбина. За първи път се предвиждат и бюлетини не само на румънски език, а на руски, украински, гагаузки и български за малцинствата.

Изходът от референдума ще определи дали присъединяването към ЕС да бъде закрепено като цел на страната в конституцията, като 12 от партиите в страната подкрепят опцията „да“, а две – „не“.

Ако мнозинството гласува с „да“, добавянето на тази цел в конституцията ще увеличи напрежението между лидерите на страната и източната област Транснистрия, която е проруска и там има около 2000 руски войници.

Молдова наскоро обвини Москва в активна намеса в референдума, както и в президентския вот, а властите казаха, че Русия прехвърля средства в страната, и ги ползва, за убеди хората да гласуват против ЕС и про западния курс на страната.

Настоящият президент Мая Санду, която се кандидатира отново, категорично подкрепя членството на Молдова в ЕС, а нейното избиране на миналите избори през 2020 г. беше прието като повратна точка за страната и поемане по демократичен път. Тя е била икономист в Световната банка преди да влезе в политиката.

Според преобладаващите прогнози, Санду води кандидат-президентската надпревара, а повечето хора ще гласуват с „да“  на референдума.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *