17 окт. 2024

Теодора Илиева

Зеленски предупреди, че подкрепата на Северна Корея за Русия е прелюдия към световна война


Зеленски предупреди, че подкрепата на Северна Корея за Русия е прелюдия към световна война

Украинският президент Володимир Зеленски беше в Брюксел, за да представи плана си за края на войната или „План за победата“ пред лидерите на ЕС и обърна внимание, че подкрепата на Северна Корея за Русия е вероятна прелюдия към световна война.

Според неговите думи, офицери от армията на Северна Корея са на територията на окупираните украински земи, а според данни на разузнаването, около 10 хиляди севернокорейски войници тренират, за да се присъединят към руските сили в Украйна.

„Виждаме първата стъпка към световна война.“ каза Зеленски пред лидерите на ЕС.

Украйна отдавна предупреждава за опасното партньорство между Москва и Техеран, имайки предвид, че ирански дронове регулярно се ползват от Русия за нападения над украински градове и инфраструктура, но според него, изпращането на чужди войски на фронта е знак за ескалация.

„Това не е вече само прехвърляне на оръжия. Това е пращане на хора от Северна Корея в окупирани военни зони.“ казва той. Според него, руският президент Путин се опитва да привлече чужди войници, за да избегне мобилизация в Русия, която вероятно няма да се приеме добре от обществото. Според американски източници, Русия е ползвала поне веднъж севернокорейски ракети за атаки над Украйна.

Зеленски представи и плана си за победа, в който има 5 точки за края на войната. Сред тях е и приемането на Украйна в НАТО, за което трябва да се съгласят всичките, вече 32, страни членки на Алианса.

„Ако партньорите не ни помогнат, шансовете на Русия се увеличават.“ казва Зеленски. Според него, най-важното нещо, извън разговорите за въоръжение, е украинците да имат надежда за бъдещето след войната.

Марк Рюте, който пое лидерството на НАТО и каза, че Украйна е сред основните приоритети на НАТО, не изказа обвързващи решения относно членството на страната, а каза, че следващите стъпки са да се подсигури Украйна, за да бъде в позиция да договори сделка с Русия.

В плана на Зеленски също се включват и по-добри системи за ПВО, удари по цели във вътрешността на Русия и достъп до повече разузнавателна информация.

Зеленски изказа и друга позиция, според която има два начина Украйна да бъде защитена от завоевателните амбиции на Русия: или отново да притежава ядрени оръжия, или да се присъедини към НАТО.

„Поканата за присъединяване към НАТО е превантивна стъпка, за да покаже на Путин, че не той променя света“ и че „агресорът не може да създава нов международен ред“ казва още Зеленски и смята, че с такава покана няма как да бъдат пресичани никакви червени линии.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *