18 окт. 2024

Теодора Илиева

Лидерът на Хамас и стратегът зад атаката на 7 октомври е убит


Лидерът на Хамас и стратегът зад атаката на 7 октомври е убит

Повече от година след смъртоносната атака над Израел от 7 октомври, Израел заяви, че лидерът на Хамас и считаният за стратег на нападението, Яхия Синуар, е убит. Хамас потвърди тази новина и нарече Синуар „герой“, който не е отстъпил до последния си дъх.

Според САЩ, смъртта на лидера е възможност да се постигне примирие във все по-задълбочаващият се конфликт в Близкия Изток. Израел уби още няколко командири на групировката в последните месеци, включително политическия лидер Исмаил Хания, както и лидери на другата групировка, подкрепяна от Иран, която напада Израел, Хизбула.

Във видео, Премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху каза, че смъртта на Синуар отбелязва „началото на времената след Хамас“, но пред тях стоят още предизвикателства.

От 7 октомври насам Израел издирва Синуар и се опитва да намери местонахождението му, наричайки го „най-търсения човек в Газа“ и „ходещ мъртвец“. Според САЩ, израелката армия се доближава до целта си няколко пъти, включително и намират видео, на което се вижда как Синуар бяга. Армията обгражда неговата къща и претърсва град Кан Юнис, но не успява да го открие.

В тази сряда, в Рафах, най-южният град на Газа, израелките сили извършват рутинна операция, когато са нападнати от близка сграда. Те отвръщат на огъня, след което пускат дрон в сградата. Във видео, показано от армията, се виждат последните моменти на Синуар. Той седи на стол и хвърля отломка по дрона, след което видеото свършва. Едва след инспекцията на разрушената сграда, се установява, че Синуар е сред убитите, казват израелските сили.

След това се извършва експертиза и лидерът на Хамас е идентифициран.

Синуар се опитва да избяга на север, когато е убит, казва говорителя на армията. С него са намерени оръжие и над 10 хиляди израелски шекели.

Яхиа Синуар е основна фигура в Хамас още от края на 80-те години. Той е роден в Газа, като родителите му са били бежанци. Той е арестуван от Израел неколкократно и има няколко доживотни присъди, след като е осъден за убийство. Лежи 23 години в затвора, а през 2011 г. е освободен като част от сделка за размяна на затворници. След това става част от Хамас и създава крилото за международно разузнаване на групировката. Синуар е известен с жестокостта си към всеки, когото заподозре, че сътрудничи на Израел.

През 2017 г., Синуар става директор на Политбюрото, изпълнителското крило на Хамас в Газа. Той е в списъка на международните терористи на американския Държавен департамент и на ЕС, както и е санкциониран от Великобритания и Франция.

Според официалната позиция на Израел, Синуар е главният стратег на атаката от 7 октомври, която е най-смъртоносната атака в историята на страната, при която бяха брутално убити 1200 души, предимно цивилни, а 250 бяха отвлечени.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *