22 окт. 2024

Теодора Илиева

Европейският парламент одобри 35 милиарда заем за Украйна


Европейският парламент одобри 35 милиарда заем за Украйна

Европейският парламент одобри да се даде заем от 35 милиарда евро на Украйна, който ще се изплаща от замразените руски активи.

Планът беше окончателно одобрен с 518 вота „за“, 56 „против“  и 61 „въздържал се“. Остава последно одобрение от Съвета на ЕС, като той вече неофициално потвърди подкрепата си.

„Това е пореден исторически момент.“ каза президентът на ЕП, Роберта Метсола.

„С това гласуване изпращаме много силно съобщение, че ще ползваме печалбите от замразените руски активи за Украйна и Русия, като агресор, трябва да си плати за унищоженията.“ казва още тя.

Над 20 членове на парламента от крайнодясната група Патриоти за Европа гласуваха в полза на плана, а почти 40 се въздържаха.

Другата крайнодясна група, Европа на суверенните нации гласува „против“ а третата група, на Джорджа Мелони, подкрепи инициативата.

След окончателното одобрение от страна на Съвета, ЕК ще може да започне да прехвърля пари на Киев, като как ще се харчи заемът зависи изцяло от Украйна и по него няма никакви условия.

Предполага се, че 35-те милиарда кредит са делът на ЕС от по-широката инициатива на страните от Г7 да предоставят на Украйна заем от 45 милиарда евро. За изплащане на частта на ЕС ще се ползват печалбите от замразените руски активи – стратегия, която се подготвя отдавна.

Според закона на ЕС, санкциите срещу Русия трябва да се обновяват на всеки 6 месеца, така че възниква въпросът какво ще се случи, ако някоя страна реши да наложи вето и да свали санкциите. За решаване на този проблем и страхувайки се, че Унгария може да направи подобно нещо, Брюксел се опита да удължи срока на действие на санкциите, но неуспешно засега.

Очаква се, че САЩ ще допринесат с до 18 милиарда евро, в случай, че ЕС не може да покрие първоначалния план, Великобритания ще даде 2. 7 милиарда, а Канада, 3. 3 милиарда.

Предстои да се реши коя страна с колко точно ще се включи.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *