Предотвратява дехидратацията на тялото ни
Поради високо съдържание на вода, консумацията на диня предотвратява дехидратацията на организма ни. Затова е и толкова предпочитан плод през лятото. Проучване в Медицинския университет в Абърдийн установили че комбинацията от минерали, соли и естествени захари в динята я правят толкова подходяща за хидратиране. Тя е по-добра и от водата, защото съдържа магнезий, калий и натрий.
Спомага за правилното функциониране на бъбреците
Тя е мощен диуретик, като помага на бъбреците да изхвърлят вредните токсини от тялото. По този начин се улеснява и работата на черния дроб., който обработва по-лесно амонячните отпадъци. Вкусния плод намалява риска от възпаления и образуване на камъни и песъчинки.
Сваля високото кръвно налягане
Солите, които се съдържат в нея са от ключова роля за здравината на кръвоносните съдове, като елиминират натрупването на плаките. Спомага за поддържането на електролитния и киселинно-алкален баланс в организма, което оказва влияние върху кръвното ни налягане.
Грижи се за добрата работа на сърцето
Високото съдържание на калий е добра превенция срещу сърдечносъдови заболявания. Едни от тайните на здравословните свойства на динята са съдържанието на цитрулин и аргинин, които подобряват кръвообращението и здравината на артериите.
Помага за доброто ни зрение
Тя съдържа бетакаротин, който е предшественик на витамин А, който от своя страна е много полезен за зрението ни. Като се комбинира с ликопена се увеличава производството на пигменти в очната ретина, което предпазва от макулна дегенерация.
Предпазва от някои видове рак
Редовната консумация на диня може да намали риска от някои злокачествени образувания, заради съдържащия се в нея ликопен. Според американски специалисти той има превантивна роля срещу рака на гърдата, на простатата, дебелото черво и белите дробове.
Помага за лесното отслабване
Тя съдържа малко калории, мазнини и холестерол, което я прави подходяща храна за хората, които искат да отслабнат. Цитрулина също помага за по-бързото отслабване. Той се превръща в аргинин, който намалява съдържанието на мазнини в организма.