Само 30% от свинското месо , което изкупуваме, е произведено в България, според статистиката.
Производителите предупреждават, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата неглижира сектора.
България е сред малкото европейски страни, които не подкрепят достатъчно свиневъдството и това личи от многократно намаления брой свине, отглеждани у нас.
“Не повече от половин милион. 90-те бяха четири милиона, така че е ясно какво става“, каза Димитър Михайлов, председател на бранша.
Той добави, че в момент, когато правителството говори за продоволствена сигурност у нас, се произвежда по-малко от една трета от необходимото свинско месо: „Това е около 30 процента, при 70 процента от вноса“.
Докато индустрията преговаря с държавата за подкрепа, производствените разходи са многократно по-високи от продажната цена на свинското месо.
“В момента едно прасе, продадено от български производител, е на загуба от 100 лв. за килограм. Като гледаме изкупната цена, можем да кажем, че е наполовина по-ниска от краставиците и доматите“, каза Михайлов.