Азербайджан ще доставя газ на България


Азербайджан ще доставя газ на България

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов заяви, че ще доставят газ на България за 25 години. 

България е един от тримата получатели на азербайджански газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция ще бъде завършена скоро и България ще започне да получава азербайджански газ през нея. Това ще има голям принос за енергийната сигурност на вашата страна в това нестабилно време“, каза Байрамов.

Байрамов е на посещение в България по покана на външния министър Теодора Генчовска по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан.

След срещата Генчовска изрази надежда, че доброто сътрудничество ще продължи. Тя увери азербайджанския си колега, че диверсификацията на енергийните доставки е приоритет за правителството и изрази надежда, че връзката с Гърция ще бъде завършена скоро, за да може България да получава цялото количество азербайджански газ през нея.

Агресията на Русия създаде нова геополитическа реалност, която застрашава сигурността не само на региона, но и на Европа като цяло. В този контекст ние разчитаме на приноса на Азербайджан за енергийната сигурност, което също ще засили европейската и евроатлантическата сигурност ” каза Генчовска.

Двамата обсъдиха войната в Украйна обстойно и последствията от нея. Страната ни е изпратила покана за посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев, по думите на Генчовска

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари