6 ян. 2023

Ваня Попова

Днес празнуваме Йордановден


Днес празнуваме Йордановден

Днес е един от най-големите християнски празници – Йордановден или още Богоявление. Именници са хората, които носят имената Йордан, Йорданка, Богдана, Дана, Богдан. Библейската легенда казва, че на този ден Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос в река Йордан.

Народните легенди казват, че всяко намислено желание преди Богоявление ще стане реалност. Празника още се нарича Водокръщи, Водици, Кръстовден.

Най-зрелищно Йордановден се отбелязва в Калофер. Рано сутринта шествието тръгва от храм „Свети Архангел“, като се води от отец Димитрий. По време на него мъжете пеят “Залюбила е Василка”.

Процесията продължава до Черковския мост на река Тунджа, където мъжете влизат в студените вълни и изпълняват т. нар. мъжко хоро.

Кулминацията е хвърлянето на божия кръст, като след спасяването му, по традиция се дава на най-малкия участник в хорото. Новото тази година е че всяко дете, което пожелае може да подържи светинята.

По-късно през деня ще бъде почетена и 175-ата годишнина от раждането на Христо Ботев, като ще бъдат поднесени венци на паметника на майката на революционера Иванка Ботева.

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари