Ако има петролно ембарго за Русия, ще има изключение за България


Ако има петролно ембарго за Русия, ще има изключение за България

Ако се вземе решение за забрана на вноса на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България”. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредната сесия на Европейския съвет. България ще поиска отлагане до декември 2024 г., вкл.

Успяхме да говорим на най-високо ниво по обяд. Когато Газпром се опитва да извие ръцете на България, ние казваме „Не“ и намираме алтернатива. Но когато знаем, че нямаме друг вариант и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че го правим не просто като някои от другите държави, които просто искат да вървят напред, а защото наистина нямат друг избор. Много се радвам, че на европейско ниво сме разбрани и българското правителство успява да комуникира добре важните моменти за България и се надявам, че българските компании, български превозвачи и български бензиностанции няма да получат стреса, който, за съжаление, е факт в много други страни“- каза Петков. Той уточни, че все още не е съвсем сигурно дали ще се стигне до шести пакет от санкции срещу Русия, тъй като има страни, които все още променят позициите си.

Кирил Петков потвърди, че неговата партия “Продължаваме промяната” е получила “топла покана” да се присъедини към европейските либерали от групата “Обнови Европа”, която партията ще обсъди на Изпълнителен съвет.

Премиерът каза, че групата на европейските либерали изглежда като логично място за “Продължаваме да се променяме”, но ще постави условия за въвеждане на нови по-високи стандарти срещу корупцията.

Попитан дали вижда “Продължаваме промяната” в европейско семейство с ДПС, премиерът каза:

Не трябва да се говори за ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв е стандартът, по който ДПС ще трябва да бъде част от тази нова формация. И мисля, че те имат много въпроси към себе си, ако те искат да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските семейства.Какво трябва да направи Движението, за да се почувства част от този нов стандарт? Например, как биха оправдали хората от Закона Магнитски да бъдат в техните лидерски роли, в челните редици на парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция? За да може „Продължаваме промяната“ да се присъедини към това политическо семейство, трябва да има правила, които да определят стандарта, че хората с висок риск от корупция не са там “, Петков казах.

Европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите за сигурността и отбраната, енергетиката и продоволствената сигурност.

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят текущите събития, свързани с военната агресия на Русия в Украйна и текущите действия на ЕС в подкрепа на Украйна. Предвижда се и видеоконферентен разговор с украинския президент Владимир Зеленски.

Въпросът за сигурността и отбраната ще бъде обсъден в контекста на последващите действия след срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г. Ще бъде поставен акцент върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *