10 юни 2022

Aleks

Финансиране на български компании за космически напредък


Финансиране на български компании за космически напредък

Българските микро, малките, средните предприятия и научноизследователските организации могат да получат между 70 000 лв. и 800 000 лв. за създаване на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство.

Финансирането е предвидено в ратифицираното през тази седмица Споразумение между българското правителство и Европейската космическа агенция (ЕКА), съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Министър Лорер коментира подписаното споразумение с ЕКА така: “Сътрудничеството допринася и за повишаване на качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор у нас, както и за по-бързо развитие на българските иновативни компании”.

През юли стартира тръжната процедура за разпределянето на средствата, като програмата е на обща стойност 2,4 млн. лв. В нея ще могат да участват още стартъпи и български компании, които внедряват космически технологии или извършват такава дейност у нас.

Следващата седмица ще бъдат ясни критериите за кандидатстване. Тогава също ще се подпише Хартата на Плана за европейска кооперираща държава. Документи ще могат да се подават до септември.

В програмата могат да се включат проекти и приложения, свързани с летателния сегмент, оборудване или подходящи за мисиите на ЕКА продукти, демонстрации на технологии, пазарни проучвания, макетни дейности и др. С предимство е партньорството между науката и бизнеса, включително организирането на стажове в реална изследователска или работна среда.

Най-добрите български разработки ще намерят приложение в работата на Космическата агенция. До момента, благодарение на членството на България в нея, са одобрени 37 проекта. Сред тях е създаденият от БАН дозиметър, с който се изследва космическата радиация на Марс.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари