Колекционери търсят отломки от метеора, паднал в България


Колекционери търсят отломки от метеора, паднал в България

Следотърсачи и колекционери започнаха активно търсене на отломки от падналия метеор във Видинско. Подобни находки могат да бъдат изключително важни за изследване. Търсачите обаче са на мнение, че тяхното откриване ще бъде дълъг и труден процес, тъй като към момента властите не са уточнили локацията, на която е паднал метеора и това определено затруднява търсенето. Възможно е обектът да е изгорял напълно преди да падне на българска земя и търсачите да полагат усилия напразно.

Кирил Стаменов, един от председателите на асоциацията на търсачите споделя теория, че светлината е била забелязана от Асеновград чак до северозападната част на България и по тази причина може да се счита, че метеорът се е намирал на високо равнище в атмосферата. Много ентусиазирани колекционери са започнали обиколка на района, защото са били силно заинтригувани от мистериозния обект. Главният уред, с който си служат при подобни случаи, е металдетекторът.

Стаменов уточнява, че има три вида, които падат на земята – железен, желязно – каменен и каменен. Общото за тези видове е съдържанието на около 90% желязо във всеки един от тях.

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари