18 май 2022

Иван Стоянов

Меглена Кунева пред Юнкер: Европа е проект на свободата


Меглена Кунева пред Юнкер: Европа е проект на свободата

Европа е проект на свободата. Гражданите водят Европа. Техните нужди трябва да се познават от политиците. Това, от което имаме нужда ние в България, е свобода. Свобода от руски тръби, с течаща по тях зависимост, от корупция, от партиен протекционизъм, от непремерени политики, свобода, която означава и лична сигурност. Европа е проект за мир и преводът на този мир е сигурност. Това заяви водачът на евролистата на Реформаторсия блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по време на срещата днес с Жан-Клод Юнкер, кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК.
Освен Европейския енергиен съюз, който е посланието на Реформаторския блок за тези европейски избори, ние приветстваме политиката за развитие на новата дигитална икономика на Европа. Не както искат българските социалисти да реиндустриализират, защото „ре“, т.е. връщане назад, няма, а чрез иновации, интелигентна икономика, дори дигитална икономика, защото в това е бъдещето на европейския пазар и растежът.
Когато през 2005 г. с Вас подписвахме Договора за присъединяване на България към ЕС, и двамата не сме мислили, че един ден ще Ви посрещна тук като кандидат за председател на ЕК, каза тя и подчерта, че срещата допринася за обединена и силна европейска десница в навечерието на евровота.
Кунева припомни, че българите са особено горди, в навечерието на 24 май, че духовните покровители на Европа са светите братя Кирил и Методий. Европа винаги е водила с красивите си умове, с демокрацията, с устойчивите си политики, и най-вече с гражданите си, заяви още водачът на евролистата на Реформаторския блок. Тя припомни, че на церемонията през 2005 г. в Люксембург, при подписването на Договора с ЕС, Юнкер го е посветил на младите хора в България и Румъния. Сега, девет години и два дни по-късно, Вие отново се обръщате към младите хора на България, за които трябва да изградим заедно една силна Европа, каза още Кунева и пожела победа на Юнкер на изборите.
Жан-Клод Юнкер посочи петте приоритета в кампанията си – политики за икономически растеж, основани на довършването и развитието на единния европейски цифров пазар; изграждане на Европейски енергиен съюз; подписване на търговско споразумение със САЩ, гарантиращо сигурност и защита на личните данни; продължаване на реформата в паричния съюз и отговор на т.нар. Британски въпрос.
Ние трябва да обединим ресурсите, способностите, инфраструктурата си, да обединим преговорната си мощ в контактите си с трети страни, заяви Юнкер във връзка с Европейския енергиен съюз и подчерта нуждата от диверсифициране на енергийните източници и намаляване на енергийната зависимост на страните-членки на ЕС. Желая Европейският енергиен съюз да стане съюз номер едно по производство от ВЕИ и това ще даде отговор не само на климатичните промени, подчерта още той. По думите му, е възможно спрямо Русия да се приложи разширяване на обхвата на санкциите в т.ч. и орязване на финансовите канали към и от Русия.
Като най-голям и основен противник на ЕНП Юнкер посочи популизмът в ляво и дясно. Той заема все повече пространство в Европа и трябва да бъде спряна неговата атака срещу нашата форма на демокрация и нашите ценности, каза в заключение кандидатът на ЕНП за председател на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *