7 дек. 2023

Aleks

Научните открития за 2023, които ще променят медицината


scientific discoveries

В ерата, в която живеем науката се развива стремглаво. Това е много любопитна тема и екипът на Палмс бет казино селектира някои от най- открояващите се постижения от научна гледна точка за 2023 година.

Картографираха мозъка на насекомо

През март изследователи от университета в Кеймбридж успешно изградиха първата по рода си карта, показваща всеки отделен неврон. И как те са свързани заедно в мозъка на ларвата на плодовата муха. Картата на 3016 неврона и 548 000 синапса е най-големият пълен мозъчен конектом, картографиран някога. Това е огромен напредък спрямо предишната работа за картографиране на много прости мозъчни структури, включително кръглия червей, който има само няколкостотин неврони. Изследването ще помогне на учените да разберат основните принципи, чрез които сигналите преминават през мозъка на невронно ниво и водят до поведение и учене.

Синтетични човешки ембриони

Учени от университета в Кеймбридж и Калифорнийския технологичен институт създадоха синтетични човешки ембриони, използвайки стволови клетки в новаторски напредък, който заобикаля нуждата от яйцеклетки или сперма. Моделните ембриони, които приличат на тези в най-ранните етапи на човешкото развитие, биха могли да осигурят решаващ прозорец за въздействието на генетичните нарушения и биологичните причини за повтарящи се спонтанни аборти. Работата обаче повдига и сериозни етични и правни проблеми, тъй като отгледаните в лаборатория субекти попадат извън действащото законодателство в повечето страни. Структурите нямат биещо сърце или зачатъци на мозък, но включват клетки, които обикновено ще продължат да формират плацентата, жълтъчната торбичка и самия ембрион.

Първа успешна трансплантация на функциониращ криоконсервиран бъбрек

За първи път изследователи от Университета на Минесота показаха, че бъбреците на плъхове могат да бъдат криогенно съхранявани до 100 дни. Успешно затоплени чрез нов иновативен подход, изчистени от криопротективни течности и наночастици и след това успешно трансплантирани в плъхове, за възстановяване на бъбречните функции. Специализираният процес на нанозатопляне, затопля органа бързо и равномерно отвътре, а не само на повърхността му. Изследователите са показали, че всички аспекти на този подход могат да бъдат мащабирани до по-големи органи и ще се опитат да демонстрират процеса с помощта на свински бъбреци. Въпреки че ще отнеме няколко години, преди криоконсервиран орган да бъде трансплантиран на хора, екипът е уверен, че това може да бъде направено успешно в бъдеще. В момента около 20% от бъбреците, дарявани за трансплантация всяка година, не могат да бъдат използвани, често защото тези органи не могат да се държат върху лед за повече от няколко часа и не достигат до реципиентите навреме.

Първа ваксина за бременни за предотвратяване на RSV при кърмачета

През август FDA одобри първата ваксина за употреба при бременни, за предотвратяване на RSV. При бебета от раждането до 6-месечна възраст. Abrysvo е одобрен за употреба от 32 до 36 гестационна седмица на бременността. Прилага се като еднократна мускулна инжекция. В клинични проучвания Abrysvo намалява риска от тежко заболяване на долните дихателни пътища (LRTD) с 81,8% в рамките на 90 дни след раждането и 69,4% в рамките на 180 дни след раждането. Безопасността на Abrysvo е оценена в две проучвания и най-често съобщаваните нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране, главоболие, мускулна болка и гадене.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари