Планът за въвеждане на еврото в България е приет


Планът за въвеждане на еврото в България е приет

Вицепремиерът съобщи новината след заседанието на МС.

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България, обяви финансовият министър Асен Василев и вицепремиерът  след заседанието на Министерския съвет. Те уточниха, че говорят за оперативния план, даващ задачи и срокове на банките.

„Това е чисто техническа и първа стъпка. Все още има редица законодателни промени, които трябва да бъдат направени. Визирам и промяната в Закона за БНБ”, допълни той.

България нагледно вече е приела еврото през валутния борд, защото сме с фиксиран курс лев-евро. Плланът е достъпен и публичен от юли 2021 година.

Финансовият министър обясни, че за защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането на еврото цените да се публикуват и в лева, и в евро. По този начин се цели недобронамерени търговци да не злоупотребят с превалутирането. Има и още технически дейности, които банките и държавните институции трябва да предприемат, за да са изрядни и подготовени за работата в евро. Все пак, това е сложен процес.

Василев обясни, че самата техническа подготовка, с която България ще влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. ще отнеме най-малко 18 месеца. Финалната дата за влизане зависи от законодателната промяна.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари