18 май 2022

Иван Стоянов

Позиция на Политическия съвет на Реформаторския блок


Позиция на Политическия съвет на Реформаторския блок

Политическият съвет на Реформаторския блок е притеснен от резултатите от референдума, проведен в Република Турция в неделя. Те показаха задълбочаваща се тенденция за отказ от демократичните ценности в съседната ни държава. Концентрацията на власт в едно лице нарушава основния демократичен принцип – контролът на власт върху власт.

Резултатите от допитването отдалечават още повече Турция от Европейския съюз и това поставя пред нови рискове националната сигурност на България.

Тази нова политическа реалност в региона изисква бързи и адекватни действия от страна на България. Призоваваме новоизбрания парламент незабавно да влезе във функциите си и да поеме отговорност, като излъчи правителство в рамките на една седмица. Негова първа задача трябва да бъде да постави остро пред европейските ни партньори въпроса за общоевропейски сили за сигурност, които да гарантират границите и суверенитета на държавите членки на ЕС.

Призоваваме ГЕРБ и Обединените патриоти да поставят като основен приоритет на своето правителство задълбочаването на европейската интеграция и преосмисляне на общата икономическа и миграционна политика спрямо Турция, която не трябва да бъде в услуга на авторитарни режими.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари