7 юни 2022

Aleks

Предвижда се разрастване на българския винен туризъм


Предвижда се разрастване на българския винен туризъм

Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Перспективи пред развитието на винения туризъм. Виното като част от българския туристически продукт“. Група от експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса обсъдиха въпросите за винения туризъм и взеха важни решения за бъдещето му.

Министърът на туризма Христо Проданов започна речта си с констатацията, че това е първата по рода си широка дискусия по темата. Той смята, че виненият туризъм е част от туристическата индустрия и е изключително важен за България. Българският винен туризъм може да помогне за развитието на устойчивост в четири сезона и да направи нашата страна желана целогодишна дестинация. Има над 200 български изби, които предлагат разнообразни винени продукти.

“Държавата и представители на винените организации ще създадат работна група, която да работи по темата“, обяви министър Проданов. С това, той постави началото на развитието на българския винен туризъм.

Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков подчерта нуждата да се защити виненият туризъм като нематериално културно наследство, за да може да се добавят винените маршрути в кафявите указателни табели. Той добави, че имаме 130 винопроизводители, които са направили винарни тип „шато“, подходящи за винен туризъм. Целта е те да се обособят в осем винени региони.

По време на срещата бяха обсъдени добрите практики, проблемите и тенденциите във винения туризъм. Обсъжданията целяха намирането на отговор на съществуващи въпроси. Дискутираха се също възможностите за сътрудничество между различните заинтересовани страни с цел повишаване на конкурентоспособността на винения туризъм в България.

В кръглата маса участваха също Илин Димитров – председател на парламентарната Комисия по туризъм, Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, съветници на министъра на туризма, експерти, представители на Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Българска асоциация на винените професионалисти, Национална лозаро-винарска камара, Институт по лозарство и винарство, които представиха важни инициативи и опит.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари