По-евтин природен газ този месец


природен газ

През месец юни цената на природния газ за България ще бъде по-ниска от тази през май.

Това се изясни, след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува предложението на държавния доставчик “Булгаргаз”, с което се предлага цената на газа за юни да бъде 141,28 лв./MWh. За месец май КЕВР одобри цената на природния газ от 162,17 лв./MWh.

След спирането на руските доставки Булгаргаз договори алтернативи от Гърция за май, което увеличи цената с 14,3 процента. Този месец ситуацията няма да е същата различна.

През юни се очакват два американски танкера за втечнен газ, които ще са под цената на руския газ според правителството. Стойността му зависи от разходите за втечняване, пренос, регазификация и транспортиране до България. От днес се очаква доставките на американския газ да влязат в мрежата на “Булгаргаз”.

Според най-оптимистичните сценарии е възможно още този месец да заработи газовата връзка с Гърция. Изграждането на интерконектора е на финалната права и скоро се очакват изпитанията на газопровода, което ще позволи количествата от дългосрочния договор с Азербайджан, които са на изключително ниски цени, да започнат да постъпват в България. Това е много важно за България, тъй като договорът с азербайджанците е за 1 милиард кубически метра годишно, което идеално покрива една трета от потреблението на страната ни.

България свърши руския газ на 27 април, след като Булгаргаз преведе авансово дължимите суми за доставки през май, както беше договорено, но Газпром не прие плащането, тъй като не отговаряше на изискванията за втора сметка в рубли за прехвърляне на конвертираните средства.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари