18 май 2022

Иван Стоянов

Проф. Даниел Вълчев: Машинно гласуване, а не задължителен вот


Проф. Даниел Вълчев: Машинно гласуване, а не задължителен вот

Споровете около Изборния кодекс няма да разтурят коалицията, посочва членът на Изпълнителния съвет на РБ и добавя, че ако РБ иска консолидация, всички лидери на партии в Блока да се откажат да бъдат номинирани за президент

Задължителното гласуване не е решение на проблема с технологичния вот и манипулациите при избори. То няма как да премахне купения, корпоративния или откраднатия вот и нищо чудно Конституционният съд да го отмени. Решението e в машинното гласуване.

Това казва в интервю за „Стандарт” днес проф. Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите”, член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Вълчев посочва, че приетото в зала дори не може да се нарече задължително гласуване, а е по-скоро декларативна норма и добавя, че няма задължения без санкции. Ако се търсеше ефект от задължителното гласуване, трябваше например негласувалите да не могат да стават държавни служители и да не могат да ползват социални придобивки, посочва Вълчев.

За мен най-важното са машинното гласуване и машинното преброяване, както и електронното гласуване, посочва Вълчев, като подчертава, че няма как последното да се въведе тази година. Попитан за участието в управлението при така гласуван Изборен кодекс, Вълчев заявява, че ситуацията е пречка пред дългосрочно партньорство и изразява надежда да се намери решение. РБ не участва в управлението на всяка цена, а за да постигнат значими резултати, посочва още Вълчев. Той е категоричен, че за антикорупционния закон заден ход няма как да има, иначе ДБГ няма какво да търси в управлението. Попитан за заявката на АБВ, Вълчев казва, че нямат друг ресурс, освен участието в управлението, и предвижда, че няма да го напуснат.

Той за пореден път се обяви за мек образователен ценз при гласуването с аргумента, че ако до 16 години не си се научил да четеш, не може да казваш как да се управлява държавата, защото очевидно не можеш да управляваш себе си.

Попитан за президентските избори, членът на Изпълнителния съвет на РБ предвижда, че ГЕРБ ще издигнат партиен кандидат, а самият той ще обмисли ролята си във връзка с президентските избори, както и по-рано е заявил. Ако искаме консолидирана първа стъпка на РБ за кандидатура за президентските избори, трябва всички лидери на партиите в РБ да заявят, че няма да се кандидатират и да се върви към номинация на личност, приемлива за всички в РБ, която да мобилизира широк десен вот, казва Вълчев и добавя, че на последните избори навсякъде, където РБ издигна партийна кандидатура, постигна по-слаб резултат от местата, където бяха издигнати непартийни кандидати, като дава за пример София, където листата имаше по-добър резултата от кандидата за кмет, но няма поета отговорност за това. За мен, да се състезават лидерите на РБ е лоша идея и мотивите за това не биха били други, освен лични, казва още Вълчев, като добавя, че Найден Зеленогорски и Петър Стоянов са силни кандидатури.

На въпрос за цената на билета в София, Вълчев отговаря, че ЦГМ се управлява лошо, не е направено нужното да се спрат гратисчиите, периодично излизат скандали и преди да се увеличи билетът, трябваше да се направи нужното да се намалят разходите на дружеството, за да не плащат гражданите цената.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари