След фиаското с бежанците във Варна: Последни новини


След фиаското с бежанците във Варна: Последни новини

Въпреки че повечето украински бежанци, настанени в хотели във Варна и региона, поискаха да напуснат и поискаха от държавата да им осигури подслон, те не пожелаха да напуснат хотелите си. Това нежелание на бежанците да се съобразят с искането на държавата и усилията да им осигурят подслон изненадаха председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Вчера беше направена организация за преместването им в държавните курорти в Рибарица и Паничище, но при около 200 заявки в последния момент в предоставените автобуси се качиха само петима.

Останалите казаха, че сами ще намерят подслон в България или ще се върнат в Украйна.

” В анкетите, проведени сред 45 000 души, 80% казаха, че ще имат нужда от подслон. Бих сравнявала това с фалшив сигнал на телефон 112. Държавата пилее човешки и финансови ресурси “, каза Тошева.

Тя заплаши, че при необходимост украинските бежанци най-после ще бъдат настанени в мигрантския център в Елхово.

Може да се окаже, че бежанският център в Елхово е контейнерно селище, което може да побере до 1700 души, може да е необходим ресурс. Ако е необходимо по различни причини, най-вече капризи на украинците, те могат да бъдат настанени там. Добре , добре дошли там настаняваме всички мигранти! Какъв е проблемът с настаняването, независимо дали сте от Украйна или от Афганистан ?“ Председателят на ДАБ се възмути.

Бежанците от Украйна трябва да напуснат повечето хотели край морето, за да не пречат на нормалното протичане на летния туристически сезон. За тях държавата осигури бази и хотели във вътрешността на страната, като плаща по 15 лв. на хотелиерите за три хранения на ден и настаняване на бежанци. Тошева призова всички бежанци от Украйна, които не се нуждаят от помощ от държавата, да информират властите, за да няма излишна организация.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари