Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през НС


Лена Бориславова

Коалиционните партньори се съгласиха, че трябва да има консенсус по въпроса за Република Северна Македония. Това стана ясно след 3-часова среща на четирите управляващи партии, която продължи до късно снощи.

„ Разбрахме се, че най-важното за нас е да имаме споразумение. Обещанието, дадено от цялата коалиция, че тази тема ще бъде обсъждана в Народното събрание и дотогава ще оставим дипломатите във Външно министерство да продължат работата си. Това няма да бъде правителството, което ще предаде националния интерес “, каза говорителят на кабинета Лена Бориславова.

„ Всяка от политическите партии потвърди позицията си по отношение на Македония. Обединихме се сякаш в името на това да бъде пътят, който България трябва да следва в това отношение, и се надяваме на положителни действия както от дипломатите на България , така и на Северна Македония “ , допълни Станислав Балабанов от партия „Има такъв народ“.

Участниците в срещата коментираха и как да се подобри законодателната дейност на правителството и взаимодействието между коалиционните партньори. Сега вниманието е насочено към предстоящата актуализация на бюджета и въвеждането на антикризисни мерки, предаде БНТ.

” Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета в Народното събрание до края на юни. Разбрахме се в седмицата от 6 до 10 юни да се опитаме да разгледаме на първо четене в комисията и закон за бюджета с изменението на актуализацията, както и като бюджета на Здравната каса и други бюджети “, каза Лена Бориславова.

Беше договорено също така експертните коалиционни съвети да се свикват с по-ясен и предвидим график, за да не се създава напрежение между коалиционните партии. Те коментираха и Плана за възстановяване и устойчивост, за да не загуби България еврофондовете.

Лена Бориславова обяви още, че планират до края на годината да приемат над 20 законодателни промени, които са социално чувствителни и свързани с дълго отлагани реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *