Столичани искат площад “Борис Немцов” близо до руското посолство


Столичани искат площад "Борис Немцов" близо до руското посолство

Столичани желаят Столичният общински съвет да прехвърли името на „Площад Борис Немцов” от района около метростанция Жолио-Кюри и посолството на Северна Македония в района точно пред Посолството на Руската федерация. Ето пълното изявление на активистите:

На 21 април 2022 г. Столичният общински съвет гласува името на градинката на името на руския опозиционер Борис Немцов: Площадът между бул. Драган Цанков и ул. Латинка, Константин Шкъркелов и Ф. Ж. Кюри.

“Това място е значително по-далеч от Посолството на Руската федерация (над 300 метра) и не отговаря на първоначалната инициатива, обявена от инициативната група „ Ние сме за свободна Русия“ и изпратена до Столична община на 23 февруари, 2022 г. Това местоположение абсолютно не се вижда от страната на Посолството на Руската федерация, като по този начин се губи тоталната визуална връзка между мемориала и посолството , което лишава цялата концепция за именуване на градското пространство на Борис Немцов. В цял свят името на Борис Немцов се приписва на места в непосредствена близост и в зоната на пряка ВИДИМОСТ от посолствата на Руската федерация към съответните площади, градини или други обекти. Сериозно се надяваме, че смяната на мястото не е извършена под натиска на посолството на Руската федерация, като по този начин избягваме снимките и видеоклиповете, на които табелата „ Площад Борис Немцов “ е на фона на сградата на дипломатическата мисия на режима на Владимир Путин в България“.

„Молим Ви да прехвърлите името на площад „ Борис Немцов “ на ново място, което е в съответствие с първоначално внесената инициатива на 23 февруари 2022 г. Става дума за тротоара със зелена площ и остатъци от трамвайни линии по ж.к. ъгъла на бул. Драган Цанков“ (до стената на Посолството на Руската федерация) и ул. Никола Мирчев. Съответното място е посочено в заявлението номер СОА22-НЦ62-172 и в съответствие с петицията, която вече е подписана от повече от 400 души”.

Активистите призовават всеки, който иска да помогне с каузата си, да копира текста по-горе и да го изпрати на електронната приемна на Общинския съвет https://call.sofia.bg/bg/Petition/Create

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари