11 юни 2022

Aleks

Важното от България на 11.06.


Важното от България на 11.06.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на енергетиката Александър Николов ще подадат оставките си в понеделник. Те обявиха, че действията на ИТН и усилията им са били изцяло в синхрон с политиката на правителството, насочени към запазване на обществения интерес и със стремеж за минимизиране на рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт.

Радостин Василев от същата партия вече подаде оставка като министър на младежта и спорта вчера по обяд. Двамата му заместници също си тръгват с него. Има информация обаче, че преди да се гласува оставката му, той и близки негови служители ще усвоят около 5 млн. лева от Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта. До края на годината спортното министерство трябва да разпредели средствата за различни младежки дейности, основно за превенция на хазартната зависимост, агресията и кибертормоза сред подрастващите. Но Василев и заместниците му приготвят документи, които трябва да минат за подпис рано в понеделник. Припомняме, че имаше слухове, че Радостин Василев лично е поканен да остане във властта от вицепремиера Асен Василев.

Посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок каза, че нашата страна и Турция имат потенциал да се превърнат в производствена база на ЕС в новия период на преход. За първи път в Банско се проведе турско–български икономически форум „Възможности за устойчиво търговско-икономическо сътрудничество в прехода към зелена икономика“. Секизкьок смята, че силният производствен опит и способностите на Турция, потенциалът на работната сила, членството на България в ЕС, логистичните предимства и изгодните инвестиционни възможности са предимства, които обещават много. „Сега е времето да се създадат нови бизнес модели и динамични представители на частния сектор на двете страни, като се вземе програмата за зелена икономика и „зелената сделка“ на ЕС.”, посочи тя.

Президентът Румен Радев днес се срещна с Олаф Шолц и заяви: “В отношенията между България и Република Северна Македония не става въпрос само за исторически спор, важно е и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Това са необходими условия, които трябва да бъдат изпълнени от югозападната ни съседка, преди тя да започне преговори за членство в ЕС”. Президентът ни настоя ЕС да бъде гарант за спазването на правата на македонските българи в РСМ. Българският президент обърна внимание също на опазването на българското културно-историческо наследство.

 

, , , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари