11 юни 2022

Aleks

Важното от света на 11.06.


Важното от света на 11.06.

Днешните новини започват с малко история. Гражданска война през 40-те години на миналия век разделя Китай и Тайван. В момента и двете правителства претендират за суверенитет над цял Китай. Но малко държави признават суверенитета на Тайван. Днес Китай предупреди САЩ, че всеки опит Тайван да обяви независимост ще означава война. Китайският министър на отбраната Уей Фънхе направи среща с американския си колега Лойд Остин.

След срещата Остин отбеляза, че се наблюдава „сериозно увеличение на провокативната и дестабилизираща военна дейност близо до Тайван“, включително почти ежедневни китайски военни полети край самоуправляващия се остров. „Ние оставаме фокусирани върху запазването на мира, стабилността и статуквото в Тайванския проток“, каза още министърът. „Но ходовете на КНР заплашват да подкопаят сигурността, стабилността и благоденствието в Индо-тихоокеанския регион“, допълни той.

Утре (12.06) във Франция ще се проведат парламентарни избори, като ще стане ясно дали президентът Еманюел Макрон ще запази абсолютното си мнозинство.

Помощта за Украйна продължава – Албания ще даде 1 млн. евро, за да подпомогне държавата, а частни домове продължават да настаняват повечето украинските бежанци в Румъния. Същевременно, Европейската комисия ще реши на 17-ти юни дали да признае Украйна за кандидат-член на ЕС. Отделните страни не са единодушни по този въпрос. Според европейски дипломати най-вероятно отговорът ще е положителен, но ще има поставени условия.

Санкциите за Русия също продължават. Стана ясно, че Черна гора е замразила имуществото на 34 руски граждани. В понеделник тази седмица Черна гора, РСМ и България затвориха въздушното си пространство за самолета на руския външен министър Лавров, който трябваше да направи среща със Сърбия на 6 и 7 юни. “Забраната за преминаване на самолета е в съответствие с общата политика на ЕС”, заявиха от черногорското външно министерство.

През месец март Eвpoпa е зaĸyпила peĸopднo ĸoличecтвo пaлaдий oт Pycия, която е най-големият производител на метала в света. Този мeтaл ce изпoлзвa пpи пpoизвoдcтвoтo нa ĸaтaлизaтopи зa aвтoмoбили. Европейските страни се стараят да наложат на Русия колкото може повече санкции, но е трудно тя да се замени точно на този пазар. Еĸcпepти смятат, че пaлaдият щe ocтaнe дoминиpaщият мeтaл пpи пpoизвoдcтвoтo нa ĸaтaлизaтopи, тъй ĸaтo зaмянaтa мy c плaтинa би бил скъп вариант. Междувременно, руският президент прие закон, който забранява на криминално проявени хора да работят като таксиметрови и автобусни шофьори.

Украинският президент Владимир Зеленски призова международният натиск върху Русия да се увеличи, за да спре руската военноморска блокада на черноморските пристанища. Тази блокада ограничава износа на зърно от Украйна и заплашва света с глобална продоволствена криза.

Иран и Венецуела днес подписаха 20-годишен план за сътрудничество, който включва подкрепа между двете страни в областта на петрола, нефтохимикалите, туризма и културата.

 

, , , , , , , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари