13 юни 2022

Ваня Попова

Доходоносна инвестиция ли е покупката на имот?


Доходоносна инвестиция ли е покупката на имот?

Покупката на  имот в България все още е доходоносна инвестиция, разкрива последният доклад на Colliers. В краткосрочен план се очаква нивата на печалба при жилищата да се свият, докато при търговски площи не се очаква промяна, обясни  Георги Киров, директор „Капиталови пазари“ за България.

Обемите на инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа в края на 2022 г. могат да надхвърлят 12 млрд. евро, но несигурността, породена от войната в Украйна може да промени тази прогноза, разкрива последният доклад на Colliers.

“Поотделно повечето държави все още изостават от обемите си преди пандемията. Само Полша регистрира ръст от 23% на годишна база и осигурява 56% от общия инвестиционен обем през първото тримесечие на 2022 г. След бавния старт през миналата година, Чехия имаше добро първо тримесечие през 2022 г. Сигналите за останалата част от годината са смесени, като пред нас има редица предизвикателства, но и възможности”, обясни Кевин Търпин, регионален директор “Капиталови пазари”, ЦИЕ в Colliers.

“Регистрираме слабо движение на доходността от първокласни имоти за повечето пазари в региона, което отчасти се дължи на продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. Настоящата ни прогноза също така предполага, че в краткосрочен план допълнителното свиване на доходността ще е маргинално или няма да има такова. Особено като се има предвид, че очакваме разходите за дълг и други финансови инструменти да се увеличат, което ще увеличи натиска върху маржовете. Комбинираното въздействие на пандемията и войната в Украйна стимулира инфлационния натиск и негативните икономически нагласи”, добави Кевин Търпин.

“Според Oxford Economics, средната инфлация за региона на Централна и Източна Европа понастоящем се очаква да достигне своя връх от около 9% през 2022 г., докато мнозина смятат, че тя може да достигне до 15%. Въпреки че е много трудно да се предвиди, понастоящем прогнозите са икономическият растеж в ЦИЕ да бъде на средно годишно ниво от 3% през следващите пет години, но съществуват и съвсем реални рискове от прокрадване на рецесия”, заключи Кевин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *