28 май 2022

Ваня Попова

Още една крачка към приемане на еврото в България


Още една крачка към приемане на еврото в България

Одобрението на оперативния план за приемането на еврото в България вече е факт. Това стана ясно от думите на министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев пред Министерски съвет вчера.

В плана е заложено страната ни от 1 януари 2024 година да приеме еврото за своя официална валута. Решението беше посрещнато с противоречиви мнения. Преди гласуването на плана Кирил Петков заяви: “Това е важна отправна точка за България и нейното развитие. ”

Асен Василев каза още: “Приемането на еврото ще доведе до промени в Закона за БНБ. Смисълът на този оперативен план е да даде срокове и ясни пътища към отговорните институции, как ще се случи това. Без да изпълним изискванията няма как това да стане факт “.

Основния момент в плана е воденето на двойна каса от търговците през първия месец. Процеса трябва да премине плавно с възможно най-малко въпросителни за обществото.

Първоначално от ИТН се обявиха против приемането на плана поради съмнения към неговата ефективност. Любомир Каримански заяви че липсват финансови анализи за да се добие пълна представа. Това което е най-важно е нуждата да се разясни на обикновения гражданин за необходимостта от тази промяна и етапите на осъществяването и.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари