9 авг. 2022

Aleks

През август може да има скок на цената на газа


През август може да има скок на цената на газа

През октомври интерконекторът с Гърция може да не заработи. Председателят на „Булгаргаз” обяви това по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В регулатора се обсъди също поисканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ за август с рекордните 60% или с 298 лв. за мегаватчас.

Стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром”, “Булгаргаз” успяват да осигурят доставките за следващия месец в последния момент. Заради това е трудно да изпращат прогнозна цена, а това е тяхно задължение по закон. Според тях, газ ще има от алтернативни източници и няма да студуваме зимата, но не се знае каква ще бъде цената на синьото гориво.

КЕВР критикуват ръководството на „Булгаргаз”, защото още пролетта не са реагирали, когато спряха доставките на газ от Русия. Председателят на КЕВР Иван Иванов мисли, че е трябвало още през април месец “Булгаргаз” да бъдат активни и да осигурят доставки на газ. Изпълнителният директор на дружеството Людмил Йоцов отговори на тези критики, като каза, че до края на годината има валидни договори с “Газпром” и не е очаквал доставките да спрат.

При забавяне на интерконектора с Гърция обаче може да се задълбочи проблема с цената. Има опасност също да има закъснение от страна на Азербайджан, дори при изпълнение на всички процедури.

Обсъжданият договор за дългосрочни доставки на втечнен газ също има много въпросителни. Оказва се, че газ по него може да започне да идва най-рано след 5 години. Не е ясно и с коя компания се водят преговори.

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари