10 ян. 2023

Ваня Попова

Яйцата и пилешкото месо са поскъпнали драстично през миналата година


Яйцата и пилешкото месо са поскъпнали драстично през миналата година

Яйцата и пилешкото месо са поскъпнали драстично през миналата година. Те са увеличили цената си със 76%, като стойността за Европа е 67%.

Последния драстичен скок е бил през 2011 г., след като беше премахнат конвенционалния метод на отглеждане на кокошките, каза председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Главната причина за създалото се положение е увеличението на цените на фуражите, електроенергията и въобще на всички нужни консумативи за отглеждането на пернатия добитък, допълни Гълъбов.

Средната цена на едно яйце от производител е 32 стотинки, като в търговските вериги тя значително се повишава. Най-купувани са яйца от клас М и L. Това доведе до увеличен внос на полска продукт, който въпреки транспортните разходи е по-евтин.

Осезаема е разликата в цената на пилешкото месо – в момента средно килограм струва 4.30 лв. Тук причините са войната в Украйна и наложеното ембарго от Русия. През зимния сезон това повишаване на цената донякъде е оправдано, защото разходите за отопление се увеличават.

По официални данни данни вноса на полско пилешко месо е 100 хил. тона годишно, а износа е 30 хил. тона.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари