6 мар. 2023

Ваня Попова

За какво може да ни послужи електронния подпис


За какво може да ни послужи електронния подпис

Електронният подпис е метод за удостоверяване на идентичността и автентичността на документ или съобщение в електронен формат. Той се използва за защита на документи и данни, като замества традиционния подпис на хартиен документ. Той  може да бъде използван за следните цели:

Удостоверяване на подписващия: позволява на получателя на документа да провери идентичността на подписващия. Това помага да се предотврати измама или фалшификация на документи.

Удостоверяване на автентичността на документа: това означава, че получателят може да бъде сигурен, че документът не е бил променян след подписването му.

Удобство и ефективност: той е по-бърз и по-удобен от традиционния хартиен подпис. Той позволява да се подписва и проверява документите бързо и лесно, без да е необходимо физическо присъствие на подписващия.

Електронният подпис е правно признат в много страни като еквивалент на традиционния хартиен подпис. Това го прави подходящ за използване в международни бизнес сделки, граждански и правни процедури и други официални документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *