16 авг. 2022

Ваня Попова

6 съвета за млад дух


6 съвета за млад дух

Бъдете активни в обществото

Старо, но златно правило – с хора се живее. Колкото и да си вярваме, че сме си самодостатъчни, това не е така. Сам човек е за никъде са казали старите хора. Когато общуваме постоянно с колегите, семейството, с продавачката от сладкарницата ние обменяме информация, подобряваме паметта си и можем по-добре са се впишем в социума. Самотата ускорява процеса на стареене. Френско проучване доказва, че след 11 години, прекарани в социална самота, капацитета на мозъка ни намалява с 31%.

Поддържайте хобитата си живи

Едно на ръка че носят удоволствие, а от друга страна стимулират центровете на мозъка, които отговарят за аналитичната мисъл. Любимите ни занимания ни карат да излизаме от зоната ни на комфорт, да се предизвикваме сами себе си.

Стремете се да научавате нови неща

Учете език или някакъв нов занаят. Така ще стимулирате пластичността на мозъка, като се създават нови нервни връзки. Те компенсират загиването на старите. Пасивността на мозъка ни кара да се приближаваме по-бързо към старостта. Друго проучване доказва че ако стоим пред телевизора повече от 3 часа на ден, словесната ни памет намалява с по-бързи темпове.

Не пренебрегвайте себе си

Помнете, че вие сте важни и не трябва да поставяте пред себе си случайни хора. Никой няма да си каже “Благодаря че пренебрегна себе си за да бъда аз добре”. Поддържайте добра хигиена – както на тялото си, така и на душата. Спортувайте – освен че спорта гони лошите мисли от главата, тялото ви ще бъде по-здраво и по-красиво. Консумирайте повече зеленчуци и плодове.

Вярвайте в доброто и не губете позитивизма си

Колкото и изтъркано да прозвучи, то винаги побеждава. При оптимистите на възраст над 65 години рискът от спад на умствения капацитет е с 30% по-малък отколкото при песимистите. Позитивното мислене потиска производството на възпалителни молекули, отговорни за различни смущения в мозъчната дейност.

Редовен полов живот

Да, правилно прочетохте. Доказана е връзката между сексуалната активност и състоянието на мозъка. В Швеция е проведено проучване, което доказва, че хората над 50 възраст, който правят секс поне един път в седмицата са по-интелигентни. Те показват по-високи резултати на тестовете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *