31 май 2022

Ваня Попова

Как да се предпазим от жегите


пожари

С всяка изминала година става все по-горещо, като е по-добре за нас да имаме механизми чрез които да се справим с горещината. Разбира се, най-важна си остава правилната хидратацията и свободните леки дрехи.

Правилния воден баланс в тялото ни ще ни предпази от топлинни удари. Помнете – каквото количество вода излиза от вас, такова трябва да приемате. Препоръчителния минимум е 3 литра на ден. Това могат да бъдат чай, вода, кафе, сокове и т. н. каквото ви дойде на ум. Най-важна обаче си остава водата.

Консумацията на алкохол трябва да бъде сведена до минимум, защото затруднява работата на сърцето. Най-уязвими са хората с високо кръвно и с хронични заболявания. Това важи в пълна сила и за децата.

Препоръчително е дрехите да са в светли цветове и да избягваме тъмните на цвят. Това важи особено много за черния цвят, който най-много привлича слънцето.

Ако станем свидетел на човек получил топлинен удар трябва да направим следното: внимателно да го пренесем на сянка, след това трябва да разкопчеем дрехите му за да може да диша по-спокойно. Задължително трябва да наплискаме лицето му с вода и да му дадем да пие от нея. Желателно е да се направи обаждане на Бърза помощ дори и въпросния човек да се подобрява.

Ще ви дадем и няколко нестандартни съвета – пъхнете спалното си белъо в хладилника преди да го използвате. Избягвайте изкуствените материи – те спарват.

Друг трик е да не оставяте ненужно включени електроуреди вкъщи. Премахнете всички килими и пътеки – веднага ще усетите разликата. Най-добрият приятел на човека през лятото си остава климатика.

Един съвет, който ще ви изненада – ледения душ няма да ви охлади, а е твърде вероятно в комбинация с загрятото ви тяло да предизвика дискомфорт отколкото облекчение.

Все пак най-добрия механизъм за справяне с жегите е да избягваме да излизаме навън в най-горещите часове. https://reformatorskiblok.bg/?p=594&preview=true

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари