13 авг. 2022

Ваня Попова

Как да си направим билкова вана


Как да си направим билкова вана

Преди химията да завладее козметиката, основни помощници на женската красота са били билките. Повечето прочути красавици от древността са имали свои тайни билкови рецепти. Още римляните събирали свежи растения от полето  и гората  за да ароматизират ваните си.

Защо е полезна ваната

Тя изчиства порите на кожата от токсини, които тялото отделя чрез потните жлези. Отпуска и успокоява ставите и мускулите. Ако прибавим към нея билки ще използваме тяхното специфично козметично и лечебно действие. Разбира се, не на последно място, друга полза от взимането на вана е факта, че ще се почувстваме по-добре.

Как да си приготвим билкова вана

Когато приготвяте билковите смеси имайте предвид следното нещо. Билковата комбинация трябва да има както медицински активни растения, така и чисто ароматни. Може да добавите и кристалчета боракс или сода бикарбонат. Те действат отпускащо, защото неутрализират киселините, отделени през кожата и омекотяват водата. Ваната трябва да продължи 20-30 минути.

Стимулиращо действие имат боровите иглички, стръковете от босилек и мащерка, цветовете от бял равнец, лавандула. Може също да използвате цветове от невен или роза, градински чай, девесил.

Общо успокояващо действие имат корените от дилянка, кората от див кестен, хмелови шишарки, цветовете на дървовиден бъз или цветове от липа. По конкретно успокояващо върху кожата действат цветовете от жълта комунига, листата и корените на черен оман.

В 2 литра кипяща вода се слагат 8-10 супени лъжици от билковата смес, предварително поставени в торбичка от марля. Вари се 10-15 минути, оставя се да почине 30 минути и се излива във водата във ваната. Марлената торбичка може да се промие под течащата вода при пълненето и.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *