13 авг. 2022

Ваня Попова

Как да запазим дрехите си за дълго време


Как да запазим дрехите си за дълго време

Ако искаме да носим една дреха повече време, то ние трябва да се грижим правилно за нея. Това важи особено много за якетата от естествена кожа. Какво можем да направим за да запазим мекотата му по-дълго време?

Как да върнем мекотата на коженото яке

Пригответе смес от един жълтък и 1 супена лъжица вазелин. Може да прибавите и половин чаена лъжичка глицерин. Накрая разредете с половин литър вода. След това обтрийте кожената част от дрехата.

Петна от мазнини върху синтетични кожени изделия  се почистват със смес от от картофено нишесте и бензин.

Грижа за велурените дрехи

Велурените дрехи в резултат на по-дълга употреба се изтъркват на определени места и започват да лъщят. Тампон от памук се потапя в чаша прясно мляко, в която е прибавена 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Изтриват се определените места, след това се обработват с тампон, напоен в чиста вода и накрая със силно разреден разтвор на оцет( 1 ч. л. на 1 литър оцет).

Велурените обувки

Ще ви подскажем за един интересен трик, чрез който да почистите любимите си велурени обувки. Използвайте ученическа гума, среда от хляб и сол. Не използвайте тази комбинация за черни обувки.

 Велурените ръкавици

Велурените ръкавици са някак си по-стилни и топлят повече от плетените. Те се почистват добре с амоняк, като се вземат 1 част амоняк и 4 части вода. След това се изтриват с памучен тампон, напоен с чиста вода и накрая със силно разреден разтвор на оцет (1 ч. л. на 1 литър оцет).

Как да вдъхнем живот на старата кожена чанта

Ако е в тъмен цвят, можем да възвърнем блясъка на кожената чанта чрез лимонов сок. Напояваме тампона и изтриваме.  Утайката от кафе също е чудесна алтернатива. Трябва да бъде влажна, като я слагаме в парче плат и с енергични движения изтриваме. Не се притеснявайте – по никакъв начин няма да надерем чантата.

Дрехи от кадифе и плюш

Дрехи от такава материя, които са замърсени от хранителни продукти се почистват, като се подържат известно време над пара, а след това изтрият с памучна кърпа, която е напоена със спирт.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *