26 юли 2022

Ваня Попова

Как комарите избират жертвите си


Как комарите избират жертвите си

Единственото нещо, което може да развали прохладната вечер са хапещите комари. Тук идва въпроса – защо едни хора стават на решето, а други се заобикалят от малките гадинки? Като оставим на страна неприятния сърбеж и пъпките, които се получават след ухапване, комарите пренасят и болести. Може би много хора не знаят, че способността да хапят имат само женските комари. За тях “хапането” на животни и хора не е жизненоважно, но е необходимо за да поддържат размножителните си способности. В състава на кръвта влизат ензими необходими за развитието на яйцата.

Принципа, на който комарите започват да хапят е промяната на нивата на въглеродния диоксид, който издишаме. Защо обаче те се насочват към определени хора?

Първата причина е телесната миризма. Повишените количества на млечната киселина и амоняк в потта ни привличат комарите. Няколко научни изследвания показват че от значение е кръвната група. Хората с О кръвна група са предпочитани пред тези с А група.

Знаете ли, че комарите обичат бира? Друго проучване доказва, че хората които са си пийнали бира са по-привлекателен обект за насекомите.

Комарите имат предпочитания и към цветовете. Привличат ги най-много тъмно синъо и черно.

Ако сте бременна задължително използвайте репелент. Поради повишената ви телесна температура те ще се насочат към вас.

Друг скорощен експеримент доказва, че наличието на определени бактериални колонии привличат комарите. Затова, не се чудите следващия път защо ви хапят по краката. Там има точно такива.

Причината да не сте обект на ухапване може и да е генетична. Има хора,  при които е заложено производство на “естествен репелент”.

Най-добрите съвети, които могат да се дадат при евентуално ухапване са да не разчесвате мястото и веднага да сложите нещо студено. То ще облекчи сърбежа и ще предотврати появата на плюска. Не забравяйте да третирате мястото с подходящ продукт.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари