12 авг. 2022

Ваня Попова

Какви са лечебните свойства на анасона


Какви са лечебните свойства на анасона

Анасона е билка с ограничено разпространение в България, но с много полезни свойства. Среща се в топлите части – Старозагорско, Харманлийско, Хасковско. Благодарение на положителното си действие върху организма той има широко приложение.

Анасона има силно отхрачващо действие. Затова се препоръчва при остри и хронични възпаления на дихателната система – трахеит, ларингит, фарингит. Засилва стомашната секреция, като подпомага лечението на гастрити и стомашни колики.

Етеричното му масло действа пикочогонно и има добър ефект върху възпаление, пясък и камъни в бъбреците. Поради естрогенното действие на дианетола, който се съдържа в етеричното масло той е много подходящ за увеличаване лактацията при кърмещите жени. Не случайно той е една от основните съставки на лактогонните чайове. Друго негово действие е противомикробно  – за външни паразити при човека и домашните животни.

Начин на приложение

Под формата на чай. За целта си направете запарка от 3-6 чаени лъжички счукани плодчета от анасон, които се заливат с 400 мл. вряла вода. След 1 час прецедете извлека. Приема се по 60-120 мл. , 3 пъти дневно след ядене.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари