11 авг. 2022

Ваня Попова

Полезни съвети при съхранение на билки


Полезни съвети при съхранение на билки

Хубавото време неименуемо върви ръка за ръка с дълги разходки. Мнозина са щастливците, които могат да го правят сред природата. Защо да не съчетаете полезното с приятното и наберете малко билки? Не забравяйте обаче да се погрижите добре за тях след това за да ви влезнат в употреба. Ето ви няколко съвета, които е добре да следвате ако сте се захванали с това начинание.

Пресните растителни части трябва да се пречистят

Това може да стане ако ги потопите за кратко време в течаща вода или да ги изтръскате силно. При бялата ружа дори корена трябва да се обели преди да се суши, защото съдържа отровни вещества. Преди процедурите премахнете плевелите.

Време на сушене

Най-много 5-6 часа, защото така се запазват полезните вещества. Ако не спазите срока има голяма вероятност билките да загният. Трябва да има добра вентилация и движение на въздуха. Ако сушим сочни плодове може да вдигнем температурата на помещението или да използваме сушилня.

Пречистване и доизсушаване

След процеса на сушене трябва да бъдат отсяти пожълтелите, изгнилите и силно увредените. Премахнете минералните примеси – пясък , пръст, камъни.

Ако съдържанието на влага е по-високо от допустимото може да доизсушите още малко.

Сортиране

Разделете по качество и размер. Според това за какво ще ги използвате може да ги смелите или начупите.

Съхранение

Най-добре в стъклени буркани, далече от пряка слънчева светлина и влага.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари