13 юни 2022

Aleks

14.06 – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител


14.06 - Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

14-ти юни е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. По този повод, до края на месеца ще се проведат множество кръводарителски инициативи.

Утре от 12.00 часа ще се проведе тържествена церемония в аулата на НЦТХ (гр. София, ул. “Братя Миладинови” № 112), на която ще бъдат отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас.

Събитието се организира от Националния център по трансфузионна хематология съвместно с Българския Червен кръст. Екипът на НЦТХ ще връчи благодарствени грамоти на предприятия, дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения, които са проявили съпричастност, активното участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване.

Всяка година на този ден в над 192 държави се организират различни събития, с които се оказва подкрепа на кръводарителите и се насърчават хиляди хора да последват примера им. В България първата акция за безвъзмездно даряване на кръв се провежда през 50-те години на миналия век.

Сега всеки, който желае да дари кръв, може да го направи. Можете да проверите кой е адресът за вашето населено място тук. Имайте предвид, че през почивните дни стационарните екипи в НЦТХ в София работят от 9 до 15.30 часа.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари