14 юни 2022

Aleks

Благотворително готвене за лечение на болно момиче


Благотворително готвене за лечение на болно момиче

Клуб на професионалните готвачи “Chef`s Club Smolyan” организира благотворителна кауза, за да събере средства за подпомагане на лечението на болно от мускулна дистрофия момиче. Момичето е на 22 години, казва се Габриела Хаджийчева и е от девинското село Беден.

Инициативата ще се състои на 17-ти от 19.00 часа и на 18-ти юни от 11.00 часа в рамките на програмата за празника на Смолян. Готвачите ще приготвят традиционна българска храна и всички спечелени пари от събитието ще се дарят за лечението на Габи. Ще има скара, пърленки, марудници и още много вкусотии.

Момичето учи в Медицинския университет в София – специалност „Фармация“. Нейното състояние се влошава бързо, движенията ѝ стават все по-затруднени. Нуждае се от спешно лечение, което да спре развитието на болестта.

„Откриха заболяването през 2016 г., бавно прогресираше, но в последната половин година започна трудно да се качва по стълби и да ходи дори на равно. Не може да се излекува напълно. Разработват лекарства за нейната болест, но все още няма лечение.  Могат само да забавят прогресията, защото ако не се забави до 2-3 години ще е в инвалидна количка. Четири вливки са необходими, всяка е по 10 000 евро“, каза майката на Габи – Ели.

Тя работи като готвач в хотел на Пампорово и сама отглежда детето си от 10-месечно бебе. Сумата от 80 000 лв. за лечение е непосилна за Ели. Тя е нужна за вливане на стволови клетки, операция която ще се извърши в клиника в Турция.

Дарения се събират в кутии, които са поставени в заведения и магазини в Девин. Можете да помогнете и чрез дарение в банкова сметка към Уникредит Булбанк АД:

IBAN: BG15UNCR70001524906633

Габриела Гълъбова Хаджийчева

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари