22 дек. 2023

Теодора Илиева

14 загинали след масова стрелба в Прага


14 загинали след масова стрелба в Прага

24-годишен чешки студент е убил баща си, след което е застрелял 14 души и е ранил 25 в Университета на Прага. После се е самоубил.

Правителството обяви 23 декември за ден за траур в цялата страна.

„Изразявам дълбоката си тъга, заедно с безпомощност и гняв, спрямо тази ненужна загуба на толкова много животи“ каза президентът Петр Павел.

Полицията открива различни оръжия в сградата на Университета, където се  случила стрелбата. Имало е сигнал по-рано през деня, че заподозрения тръгва към Прага от дома с градче в околностите на столицата, с намерението да отнеме живота си. Малко по-късно баща му е намерен мъртъв, а полицията пристига в Университета минути след сигнала за стрелба. Властите предпочитат да запазят анонимността на извършителя.

Полицията има и „непотвърдена информация от акаунт в социална мрежа, според която извършителят е вдъхновен от терористична атака в Русия през есента.“

Младежът е притежавал законно оръжие, бил е мотивиран студент, без криминално досие и най-вероятно е действал сам. Той е заподозрян в още две убийства, на баща и двумесечната му дъщеря, които са открито миналата седмица в околностите на града, а според вътрешняи министър, няма данни за връзки с терористи.

„Мислехме, че това не си засяга.“ казва кметът на Прага Бохуслав Свобода по повод масовата стрелба.“ Сега се оказва, че за съжаление и нашият свят се променя, така че проблемът с масова стрелба от един човек вече е тук.“

Подобни престъпления са рядкост в Чехия. През 2019 г., 42-годишен мъж убива 6 души в чакалнята на болница в източната част на страната, след което се самоубива, а през 2015 г. друг мъж убива осем души в ресторант и също се самоубива.

 

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари